diputacio girona

Destaquem

Novetats al teu mail!

Introdueix el teu nom i adreça i t'enviarem periòdicament informació del teu interés.

Porqueres (Pla de l'Estany)

Centre de serveis d'àmbit rural per a gent gran 

 

El centre

 

Un lloc on hi passem estones per no sentir-nos tan sols. On hem fet moltes amistats. I on la companyia és molt grata.

 

 

DSC01111

 

El Centre de Porqueres es troba situat a l'antic camp de futbol del municipi, conegut popularment com el "Camp vell", per tant ja és un lloc de referència on poder trobar-nos.

Es va obrir el dia 15 de Novembre de 2010 i, amb molta expectació per part de tothom, doncs era un concepte nou a la comarca, desconegut per la majoria de nosaltres.

 

A primera hora d'aquest dia 15 de novembre va començar tot, i el varen estrenar 9 persones.

 

Encara recordo els moments de nervis, de rebre la gent, d'obrir les caixes amb material nou i de fer-nos cada cop més nostre el Centre al llarg de les hores. I quan dic nostre incloc als avis que també el varen estrenar ja que la feina també va ser seva, a pensar com se'l podien fer seu per sentir-se com a casa seva.

Si preguntem a cada una de les persones que en formem part, ja sigui un usuari, un familiar o un treballador, les respostes ens porten a fer una valoració molt positiva al llarg dels quasi 2 anys d'existència.

Els usuaris i usuàries el defineixen com,  

un lloc on hi passem estones per no sentir-nos tan sols, on hem fet moltes amistats i la companyia és molt grata,

un lloc on es respecten totes les nostres opinions, on podem decidir què fer en cada moment i on ens acompanyen al llarg del dia per fer-nos una mica menys feixuc l'envelliment.

I els familiars que cuiden d'ells i elles, com 

un lloc on ens permet descansar com a persones cuidadores d'una persona amb dependència, que ens facilita el dia a dia i on ens sentim recolzats per deixar de sentir-nos tan sols.

En resum, el dia a dia és més fàcil del què sembla i hem aconseguit organitzar-nos per tenir l'espai ben aprofitat.

Tenim una sala gran on la podem partir en dues parts i realitzar vàries activitats alhora. Estem encantats amb la llum que hi entra i, la fusta, un dels materials que hi predomina, fa que sigui un
ambient càlid i acollidor.

La zona dels banys està carregada de vida, tota de colors, moderna i molt ben adaptada a les necessitats de cadascú.

També tenim servei de bugaderia, una cuina petita però pràctica i la sala d'infermeria que és una mica polivalent, doncs també serveix per la podòloga i la treballadora social.

Però el que més ens relaxa és el pati. Sempre que podem sortim a fer una passejada, cuidem de l'hort o simplement disfrutem de l'aire pur que es respira. També hi fem petar la xerrada amb els companys o inclús amb coneguts i per conèixer, que ens venen a saludar tot sovint.

Tot i que el Centre és de 20 places, que per cert amb menys d'un mes es varen emplenar, i actualment durant el dia hi passen 25 persones. Era tal la demanda que es va valorar i acordar la possibilitat d'oferir més places però a mitja jornada i sense sobrepassar el límit permès en cap moment.

El fet d'oferir un servei de transport adaptat a tota la comarca del Pla de l'Estany, ha facilitat l'arribada del Servei a molta més gent.

 

El municipi de Porqueres

Porqueres es troba situat a la riba occidental de l'Estany de Banyoles i està format per
7 pobles, Mata, Les Pedreres, Pujarnol, Merlant, Usall i Miànigues, que limiten amb els municipis de Banyoles, Cornellà del Terri, Camós, Serinyà i Sant Miquel de Campmajor.

Es té coneixement d'assentaments de grups humans a la zona de Porqueres des de l'època prehistòrica, corresponents al paleolític i al neolític. Les bones condicions d'aigua, fauna i vegetals ho van afavorir.

Al segle XVIII va experimentar un gran creixement demogràfic, arribant al segle XIX amb l'actual divisió territorial. Al 1830 es calcula que hi havia 145 habitants i actualment sobrepassa els 4.400, dels quals gairebé el 15 % són majors de 65 anys.   

El nom de Porqueres ve del llatí Porcarias. Segons els científics té 4 definicions tot i que es creu que la verdadera és una de les 3 primeres:

 

1. Porca: solcs per conduir l'aigua.

2. Porca: divinitat rústica protectora de la natura i dels camps.

3. Porcia: poble fundat per cònsol Cató, semblant a l'existència de la basílica Porcia, en el fòrum romà.

4. Porcus i el sufix –arias: terreny de porcs.

 

Neus Serra

Directora del Centre de Serveis de Porqueres

 

Blog


 

Serveis

 

Capacitat estructural: 20 places.

Horari d´obertura: de 9.00 a 19.00 hores. De dilluns a divendres.

 

Servei d'estada de 8 i 4 hores  (amb opció de 2 hores addicionals)

 

 

Porqueres - DSC01252Porqueres DSC01294Porqueres DSC01724Porqueres DSC01728

 

 

Servei de Tallers (per persones majors de 65 anys i per cuidadors no professionals)

 

Servei de transport adaptat (de la llar de l'usuari al centre de serveis)

 

Servei de menjador (dinar i/o berenar)

 

Serveis ambulatoris (prèvia sol·licitud i dins l'horari d'atenció al centre)

 

Servei de fisioteràpia (1 dia a la setmana)

 

Servei de podologia (1 dia a la setmana)

 

 

 

Localització

 

Adreça:

Isaac Albèniz, 30. 17834 Porqueres 

Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Tel. 972.584.033


Mostra un mapa més gran

 

 

 

Pla de Salt, 18. Oficina 2 – 17190 Salt (Girona) - Telèfon 972 439 168 –  Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.            Avís legalPolítica d’ús