diputacio girona

Destaquem

Novetats al teu mail!

Introdueix el teu nom i adreça i t'enviarem periòdicament informació del teu interés.

Sant Vicenç de Torelló (Osona)

Centre de serveis d'àmbit rural per a gent gran

 

El centre

 

Red tots Portada Quadriptic SVT 

 

  “Per mi venir al centre significa molt. M’encanta venir, hi ha molt bon ambient i companyarisme. Tot el personal ens ajuda moltíssim. Candela, 81 anys”

 

“Cada dia que vinc al centre és un relax. Fa 8 anys que vinc. Menjo aquí, bereno aquí i faig moltes activitats com si fos a casa meva. Estic molt agraïda. Josefa, 88 anys”

 

“Quan vaig venir al centre no sabia ben bé com seria el meu dia a dia en aquest. Gràcies al personal i a la meva família m’he anat adaptant. Al principi venia junt amb el meu home, que es va morir. Gràcies a continuar venint el centre m’ha ajudat a viure i seguir endavant. Antonia, 87 anys”

 

“ Aquí al centre hi estic molt bé, el menjar és molt bo. Hi estic tan bé com a casa meva, per mi això significa moltíssim. Loreto, 83 anys”

 

“Aquest centre és molt humà, jo era el metge del poble i penso que el personal és el mes adient que hi ha per aquests tipus de feina. Ho dic perquè ho sento així. Josep, 86 anys”

 

Red IMG 5006 

El municipi

 

Sant Vicenç de Torelló és un municipi de la comarca d'Osona, situat al nord de la Vall del Ges, format per tres nuclis de població, Sant Vicenç de Torelló, Borgonyà i Vila-seca. Fins a l'any 1630 formava un sol terme civil amb Torelló i Sant Pere de Torelló, però a partir d’aquesta data i fins al 1806 estigué només unit al terme de Sant Pere. En aquest any, i per carta del Rei Carles IV, obtingué la total independència municipal.

 

Red IMG 20141014 115158

 

L'augment més important de la població va tenir lloc al segle XIX, fruit de la industrialització que es va produir a les zones en les quals concorria el riu Ter. L'any 1700 el municipi tenia 160 habitants, el 1900 es va arribar als 1534 i actualment n'hi ha 2036. Com a curiositat, durant la guerra civil (1936-1939), no hi podien haver noms de sants, i el poble s’anomenava Lloriana de Ter.

 

També tenim una tradició destacada, la dansa El Divino, una dansa que es celebra el Dissabte de Rams i que té un valor singular reconegut per la Generalitat de Catalunya com una de les coreografies més antigues de l’arc mediterrani. És l'únic contrapàs llarg que existeix, l'única mostra del ball que es considera avantpassat de la sardana. D’aquesta dansa se n'ha recuperat cant i ball i es representa des del 1991 a la plaça de l'església de Sant Vicenç de Torelló. 

 

 

 

 

El nostre centre “Bon Estar”

 

El centre de serveis també ha experimentat grans canvis des de la seva creació. La primera pedra de l’edifici es va posar l’any 2001, però no es va inaugurar fins a l’any 2004. Tot i això no va entrar en funcionament, com a centre de dia, fins l’1 de gener del 2006, amb la gestió a càrrec de l’Ajuntament de Sant Vicenç.

 

El nom del centre “Bon Estar” va ser escollit abans de la seva obertura, a partir de varies propostes que es van demanar a la gent gran del poble. Curiosament, la persona que va proposar el nom de “Bon Estar”, la Marta Pey, és actualment una usuària del centre de serveis. Ens comenta que està molt orgullosa d’assistir-hi i que realment, tal i com diu el nom del centre “s’hi està molt bé”.

 

El 4 d’octubre de 2010, SUMAR comença a gestionar el centre. Des de llavors s'han incrementat els serveis i les atencions a les persones grans del municipi.

 

Al llarg d’aquest temps el centre també ha augmentat el nombre de persones ateses, arribant a la seva capacitat màxima, 25 places. Des del punt de vista de tots el que hi convivim “el centre fa temps que se’ns ha fet petit” i ens manca espai per la realització d’activitats. Tot i així, hem après a amortitzar cada racó d’aquest per treure’n el màxim profit i perquè tothom i trobi en ell el seu propi espai. El centre és molt lluminós, està envoltat de finestres per on sempre entra el sol, i a més tenim unes vistes precioses a les muntanyes que ens envolten i també al Castell de Torelló.

 

Tenim l’avantatge que sempre que ho desitgem i si el temps ens ho permet, anem al pati del casal de la gent gran situat a la planta de baix de l’edifici. Per nosaltres és una zona on podem sortir a passejar sempre que ho desitgem, prendre el sol i fer tertúlia mentre observem el paisatge. Estem ben ubicats ja que a sota nostre tenim el CAP de salut, i veiem l’ajuntament des del centre. I aquest estiu també ens han posat un parc de salut davant nostre, espai que aprofitem per anar a fer exercicis els que ho desitgem o simplement per sortir-hi a prendre l’aire.

 

Red PHTO0005  Red VARIS 016

 

La imatge centre, el nostre símbol

 

 

09292014366         El símbol del nostre centre és una flor, la Vinca major o herba donzella, de la qual en tenim un exemplar al centre i l’hem escollit perquè en el llenguatge de les flors significa “el plaer de la memòria”.   

 

Míriam Caro

Directora del centre de serveis per la gent gran de Sant Vicenç de Torelló

 


 

  StVicençT-1 StVicençP1070413

   nadal 2011 010 taller gimnás octubre 11 008

 

 

Serveis

 

Servei d'estada de 8 i 4 hores  (amb opció de 2 hores addicionals)

 

STVicenç-octubre 005ST Vicenç nadal 2011 064

 

Servei de Tallers (per persones majors de 65 anys i per cuidadors no professionals)

 

Servei de transport adaptat (de la llar de l'usuari al centre de serveis)

 

StV octubre 2011 018

 

Servei de menjador (dinar i/o berenar)

 

StV octubre 2011 011

 

Serveis ambulatoris (prèvia sol·licitud i dins l'horari d'atenció al centre)

 

Servei de perruqueria

 

Servei de fisioteràpia (1 dia a la setmana)

 

Servei de podologia (1 dia al mes)

 

SAD. Servei d'atenció a domicili

 

 

 

 

Localització

 

Adreça: 

Plaça Cal Ferrer, 14. 08571 Sant Vicenç de Torelló

 Email: centredeserveisstvicenctorelló@sumaracciosocial.cat

Tel. 938.594.497.


Mostra un mapa més gran

 

 

Pla de Salt, 18. Oficina 2 – 17190 Salt (Girona) - Telèfon 972 439 168 –  Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.            Avís legalPolítica d’ús