diputacio girona

Destaquem

Novetats al teu mail!

Introdueix el teu nom i adreça i t'enviarem periòdicament informació del teu interés.

TU DECIDEIXES com vols envellir

imatgeponencia-03

 

El Projecte

 

Origen - Objectius - Beneficis 

 

TU DECIDEIXES com vols envellir és una nova manera d'entendre l'atenció a la gent gran que ha perdut un cert grau d’autonomia.

  

Una visió més moderna i humana d'entendre un període de la vida que pot ser d'autèntica plenitud, en el que la persona pot i ha de viure tal i com ha viscut sempre, sense deixar de fer allò que li agrada i que forma part de la seva personalitat.

 

El projecte TU DECIDEIXES sorgeix de la visió i de l’expertesa del Consorci d’Acció Social de Catalunya (CASC) i plasma una nova manera d'entendre l'atenció gerontològica on el centre de tota la nostra acció és la persona i el seu desenvolupament personal. L'objectiu és que la gent gran pugui viure com si estigués a casa seva, fent que les persones que viuen i gaudeixen dels nostres centres se sentin realitzades, útils i còmodes.

 

TU DECIDEIXES és viure com a casa 

 

L'objectiu de TU DECIDEIXES és que la persona sigui feliç i pugui desenvolupar la seva vida com si es trobés a casa seva, convertint el nostre centre en el seu entorn familiar.

 

TU DECIDEIXES és centrar els esforços en la persona

Aquesta voluntat de centrar-nos no només en el benestar, sinó també en la singularitat i en la identitat de la persona ha requerit un seguit d'esforços organitzatius que hem incorporat als nostres centres amb òptims resultats. Com a institució pública de referència en l'àmbit de l’atenció a la gent gran hem assumit aquest repte conscients de que aquest és el sentit de les polítiques socials del segle XXI.

 

“Tu DECIDEIXES” és una persona amb drets, activa, que decideix. És :

 

-          Acompanyar a la persona en el seu projecte de vida

-          Conèixer la biografia personal

-          Respectar preferències i desitjos

-          Visualitzar les capacitats

-          Fer que sigui l'usuari qui decideix

-          Un nou estàndard de qualitat en el sector de la gent gran

 

iaia vull i puc decidir 600kbAvinenaP1020128DSCF1730

 

 

L'ORIGEN

  

El projecte TU DECIDEIXES com vols envellir s'inspira en el model teòric “L’atenció gerontològica centrada en la persona”, de Teresa Martínez Rodríguez, psícologa i experta en gerontologia social. Es desenvolupa gràcies al “know how” generat pel CASC a les seves instal·lacions i s'implementa i millora gràcies al departament d'innovació de la nostra institució.

 

Una metodologia clara

El valor afegit del programa "Tu DECIDEIXES” és la nostra metodologia implementada amb èxit a les nostres instal·lacions: residències, centres de dia i centres de serveis d’àmbit rural. Aquesta metodologia ha suposat una millora considerable de la qualitat de vida i de la satisfacció, tant dels residents com dels treballadors.

TU DECIDEIXES es desenvolupa amb l'aval d'una consultoria de qualitat que ens ajuda a millorar els resultats convertint-lo en una referència de qualitat.

 

 

OBJECTIUS

  

TU DECIDEIXES com vols envellir es basa en tres grans línies d'actuació :

 

- Conèixer la persona: el projecte es centra en l'estudi i treball de la biografia de la persona, l'elaboració de mapes bàsics i fulls de ruta personals i l’anàlisi conjunt de les preferències de la persona, per tal de conèixer les característiques personals, les necessitats i les expectatives de l'usuari.

 

- L’usuari decideix: es realitzen plans d’atenció i de vida personalitzats, es dissenyen activitats personalitzades i es realitza una auto-organització en el protocol alimentari, entre d’altres, amb l'objectiu de dissenyar conjuntament amb l'usuari, com serà el seu dia a dia habitual i així percebi el centre com a la seva llar i tingui satisfetes les seves expectatives vitals.

 

- Implicació familiar i de l’entorn: s’assessora i s'ajuda a les famílies per tal de facilitar el procés d'integració al centre. S’incorporen noves figures en el procés d’atenció personalitzada amb l'objectiu d'involucrar a la família en el dia a dia del seu familiar i en decidir la seva quotidianitat.

 

IMG 1112P1280976P1290018

 

 

 

BENEFICIS 

 

TU DECIDEIXES comporta canvis organitzatius en benefici de la persona

Implementar TU DECIDEIXES requereix portar a terme certs canvis estructurals en la gestió i l'organització dels nostres centres.

Aquests canvis impliquen una millora en l'eficiència dels serveis, però sobretot, comporten més benestar als usuaris. Els més rellevants :

- El projecte requereix un personal d’atenció directa molt disposat a l'adaptació a la persona i per tant, molt sensible a les necessitats de l'usuari.

- Canvis en la millora de la gestió i distribució dels recursos per tal de poder complir amb les preferències del resident.

- Canvis en el model arquitectònic, en la distribució i en l’ambientació d’espais per tal de que l'ambient sigui l'adequat.

- Canvis que afavoreixin conèixer millor a les persones i facilitin la presa de decisions.

- Disseny de plans d’activitats personalitzats.

- Accions per afavorir una major implicació famílies.

 

“Tu DECIDEIXES” - Uns beneficis clars

TU DECIDEIXES garanteix que el benestar i les decisions personals de cada un dels usuaris esdevinguin la guia de la seva estada al centre.

L'objectiu és que no es produeixi la "fractura institucional" que suposa l'entrada en un centre -temporalment o permanentment- fent que aquest, esdevingui una extensió de la seva llar i un marc idoni per a sentir-se realitzat en aquesta etapa de la vida.

La persona decideix el seu projecte de vida i manté la seva identitat, sense haver de renunciar a la seva rutina i aprofitant plenament l'etapa vital en la que es troba.

 

“Tu DECIDEIXES” és cercar la felicitat dels usuaris de les nostres instal·lacions.

 

Tu DECIDEIXES” és el vertader objectiu que guia totes les actuacions del Consorci d’Acció Social de Catalunya en l’àmbit de la gent gran.

 

“Tu DECIDEIXES” és la felicitat a través de la identitat.

 

 

L'AGCP

 

1guiatenciongerontologiacentradaenlapersona Pag1-ACPMartinezActasdependencia Portada Avancar ACP 3 Portada Avancar ACP 4

 

 

Avançar en l'Atenció Gerontològica Centrada en la Persona

 

Avançar en l'Atenció Gerontològica Centrada en la Persona (Avançar en AGCP) és un conjunt d'eines per facilitar el canvi de model en els centres d'atenció a persones grans. Integra un conjunt d'instruments de suport que poden ser d'utilitat al llarg de les diferents fases que es proposen per liderar aquest procés.

 

Les Guies d'innovació social adjuntes (nº 3 i 4)  són la versió en català dels documents editats per Teresa Martínez. La guia nº 3 és el document  "Marc i fases per liderar un canvi de model", i la guia nº 4, l'"Instrument per la revisió participativa. Manual per a la seva aplicació".

 

Ambdós documents es complementen amb dos instruments més per la revisió participativa: 2 qüestionaris, un per a residències i l'altre per centres de dia. Per descarregar-los, cal una identificació prèvia, i per això us re-dirigim a la web de l'autora, on també hi trobareu la versió original en castellà dels documents indicats.

 

 

Avanzar en AGCP1. Marco y fases   Avanzar en AGCP2. Instrumento revisión participativa. Manual  Avanzar en AGCP3. Instrumento revisión participativa Cuestionario Residencias  

+ Informació

  

Documentació

  

 TU DECIDEIXES cat 07 2016 pag1  Portada TU DECIDES cast Portada Estudi Impacte TuDecideixes 09 2014 ATENCIÓ CENTRADA EN LA PERSONA  GENER 2016 Pag1

  

 

Premsa

 

  

 

Premsa Escrita : 

  

27 09 2013 EL PUNT AVUI27 09 2013 DIARI DE GIRONALa Vanguardia 26 05 2013 Tu DecideixesReportatge DiarideGirona 5 03 2013

 

 

 

 

Televisió:   

 

TV3

 

 

TN Comarques - 30.09.2014 (minut 2':30") : Presentació del 1r Estudi sobre l'impacte del programa

  

TN Comarques - 27_09_2013 (minut 8':20") : Presentació del programa "Tu Decideixes com vols envellir"

 

Els Matins - 01_10_2013 : Presentació del programa "Tu Decideixes com vols envellir"

 

 

TVE

 

 

L'informatiu - 26_10_2014 : Prendre decissions fa més feliç a la gent gran

 

 

TV Girona - Xip TV

 

 

TV Girona - 22.02.2015: Programa "Camí de Vida" del Bisbat de Girona

 

Notícies Migdia - 1.10.2014 (minut 10':30") : Presentació del 1r Estudi sobre l'impacte del programa

 

TV Girona - 02 10 2013 (minut 6:15") : Presentació del programa "Tu Decideixes com vols envellir"

 

 


  
 

 

Premsa Digital:  

 

Presentació del 1r Estudi sobre l'impacte del programa (2014)

 

La Vanguardia  01.10.2014

Ara Girona 30.09.2014

El Punt Avui 30.09.2014

Diari de Girona 01.10.2014

ACN 30.09.2014

VilaWeb 30.09.2014

 

Revista digital www.geriatricarea.com http://geriatricarea.com/la-atencion-centrada-en-la-persona-mejora-el-estado-de-animo-de-los-usuarios-de-residencias/

 

 

Presentació del programa "Tu Decideixes com vols envellir"  (2013)

 

Diari de Girona _ 27.09.2013   

El Punt Avui _ 27.09.2013   

La Vanguardia _ 27.09.2013

 

324.cat _ 27.09.2013 

VilaWeb _ 27.09.2013

Girona Noticies _ 27.09.2013

 


 
  

 

Radio:  

 
La Xarxa - 21.10.2014:"Tu Decideixes com vols envellir" millora la vida de la gent gran.

 

El matí de Catalinya Radio - 2.10.2013

 

La Xarxa - 2.10.2013 : http://programes.laxarxa.com/audio/66375

 

 

  

 

Formacions

 

Accions formatives i de coneixement

 

Les accions formatives i de coneixement són accions que pretenen acostar als participants a les bases del programa TU DECIDEIXES COM VOLS ENVELLIR i de la seva implementació. S’ofereixen 3 tipus diferents de formacions en funció dels coneixements del programa i del nivell d’aprofundiment que interessa: 

 

  1. I.Formació de sensibilització
  2. II.Formació especialitzada 1
  3. III.Formació especialitzada 2

 

 

Implementació als recursos de gent gran. Serveis personalitzats.

 

Els serveis personalitzats són serveis d’assessorament i suport a accions concretes d’implementació del programa “Tu Decideixes com vols envellir”. Ofereixen un suport personalitzat de cada un dels grans blocs de la implementació per adaptar-los a la realitat dels recursos:   

 

  1. I.Revisió participativa
  2. II.Mapa de processos
  3. III.Fitxes de processos
  4. IV.Avaluació interna del sistema

 

 

Certificació TÜV Rheinland®

 

  1. I.Auditoria de certificació

 

 

Serveis de consultoria i assessorament

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pla de Salt, 18. Oficina 2 – 17190 Salt (Girona) - Telèfon 972 439 168 –  Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.            Avís legalPolítica d’ús