Recuperem les sortides a l’exterior mentre seguim fent altres activititats !

Les persones grans de les residències ja poden tornar a sortir a l’exterior dels equipaments.

Aquest fet és una realitat des de mitjans del mes de febrer per a totes les persones grans que viuen en residències, moment en que es van relaxar les mesures del pla sectorial de la Covid-19 en l’àmbit residencial, una vegada completada la vacunació de la majoria de persones grans que hi viuen. 

Les sortides a l’exterior, com moltes altres accions habituals i quotidianes abans de la Covid-19, eren esperades amb moltes ganes per tothom, gent gran, famílies i treballadors.  No es tracta només de sortir per veure i moure’s per d’altres espais sinó també de mantenir els vincles socials i de benestar emocional.

Les restriccions de mobilitat van contribuir a disminuir el risc de contagis a les residències però també van repercutir emocionalment en les persones grans ja que trobaven a faltar abraçar els seus familiars i amics. Tot i que durant la pandèmia es va vetllar per realitzar trucades i videotrucades amb totes les famílies, no és el mateix que tenir-la físicament al costat ! Ara, la possibilitat de sortir a l'exterior dels edificis és un pas endavant en la recuperació dels vincles amb les persones properes i el seu entorn.

Tot i així l’obertura s’ha acompanyat de mesures i recomanacions per minimitzar els riscos de contagi. Les nostres persones grans viuen en comunitat i per garantir la seguretat de tothom encara cal complir una sèrie de mesures marcades per normativa, sobretot de protecció quant surten de la residència ( mascareta, higiene de mans, distància de seguretat) i d’higiene i desinfecció a la tornada al centre.

Les sortides a l’exterior també es porten a terme amb cita prèvia al igual que les visites de familiars a l’interior de la residència. Aquestes, a més de mantenir les mesures de distància social, només es poden realitzar encara en els espais habilitats específicament, i no són possibles les trobades en les zones comunes o en les habitacions.

Paral·lelament dins els centres es manté l’organització en grups de convivència estables. Es recomana aquesta mesura per reduir riscos sanitaris però se’n deriva un benefici a nivell d’atenció i acompanyament a les persones grans ja que es tracta de grups més reduïts.  Al tractar-se de grups de persones més petits, és més senzill establir vincles emocionals entre uns i altres.

 

Les activitats d’estimulació i oci

La realització d’activitats d’estimulació i d’oci ha estat sempre una constant a les residències de SUMAR, encara que la pandèmia ens ha obligat a fer les activitats de manera diferent.  La base de les activitats de sempre com l'exercici físic, la psicomotricitat, el bingo o els grups de conversa, entre altres... no ha canviat. La principal diferència és que ara s’organitzen d’acord a les mesures de desinfecció i seguretat vigents i per a cada grup de convivència estable, un fet que requereix d’un esforç considerable per poder arribar a tots els sectors, però que no ha evitat que en aquests moments disposem d’una programació estable i variada d’activitats diverses per a tothom, que tenen com a principals objectius,  mantenir les condicions psicofísiques de les persones que hi participen, tot passant-s'ho bé.

I hi ha altres activitats que s’han replantejat o s’han anul·lat perquè implicaven visites de gent de fora, com els voluntaris o els infants i joves d'escoles i instituts dels municipis. Les noves tecnologíes han permès replantejar-ne moltes d'elles, convertint les trobades físiques en virtuals o buscant espais a l'exterior del centre, que permetessin a la gent gran veure l'activitat a distància.